USKRŠNJA IZLOŽBA U STAROJ ŠKOLI

U Luki su se jučerašnju nedjelju, na blagdan Cvijetnice, održala dva različita događanja: sportsko natjecanje u novoj školi – i uskršnja izložba u staroj školi.

USKRŠNJA IZLOŽBA

Popodne je u staroj školi bila izložba radova Lučanki, posvećena nadolazećem najvećem kršćanskom blagdanu – Uskrsu.

Izložba je upriličena nakon nekoliko radionica koje su Lučanke održale tijekom ožujka. Osim napravljenih radova na radionicama, bilo je tu i tradicijskih rukotvorina lučkog kraja dok je, za tu prigodu, pisanicu s motivom lučke crkve i repliku starinske peči izradio naš Zdravko Postružin.

Izlošci pisanica rađeni su u više tehnika:  lijepljenje sjemenki, bojanje lukovinom i hibiskusom, rad temperom, krep papirom,  vunom, špagom,  voskom, decoupage tehnikom i na još drugih načina maštovitih Lučanki. Osim pisanica, izrađeni su i vjenčići, ukrašene grane vinove loze, izrađeni zajčeki i piceki. Iznimno su izgledali i izloženi uskrsni kolači, kakvi su u lučkim kućama prigodom Uskrsa spremani u prošlosti, a u moderno vrijeme su prava rijetkost na stolovima – janjček,  zajček, kuglof, pletenica, zlievanka…

Izložba je bila neočekivano dobro posjećena. Posjetitelji koji su ju sa zanimanjem razgledali imali su samo riječi hvale za postav izložbe i uloženi trud Lučanki .

Među posjetiteljima, uglavnom iz lučkog kraja, na izložbi se zatekao i Santiago, Argentinac iz Buenos Airesa koji je jedno vrijeme živio u Ushuaiji, najjužnijem gradu na svijetu. Santiago, budući lučki zet,  bio je oduševljen izlošcima, no ipak ga je najviše zainteresirao zajček slanog okusa, koji se tom prigodom mogao i degustirati.

Izložba je produljena i na današnji dan kako bi ju mogli posjetiti naši vrtićanci i učenici OŠ Luka.

Back to top button

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.

Close
Close
Skip to content