RAZVOJ INFRASTRUKTURE ŠIROKOPOJASNOG PRISTUPA INTERNETU

Hrvatski Telekom, započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Zaprešića i općina Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća, čime će na utvrđenih 12.039 “bijelih” adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu, moguće su i opcije giga brzina uz optički Internet. Bijela adresa je ona adresa na kojoj je brzina pristupa internetu manja od 30Mbit/s i niti jedan operater nije izrazio komercijalan interes za izgradnju mreže, te su samo takve adrese predmet ovog projekta. Za bijele adrese Hrvatski Telekom će osigurati pristupnu mrežu sljedeće generacije (Next Generation Access, NGA) – bilo žičanom (optika) ili bežičnom tehnologijom.
Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.
Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.
NGA mreža koju će Hrvatski Telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i Hrvatski Telekom, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.
U sklopu navedenoga projekta, izrada priključka za stanovnike potpuno je besplatna. Stanovnicima se ničime ne uvjetuje potpis ugovora za uslugu nakon izrade priključka.
Ono što će korisnici plaćati je cijena same usluge nakon što ugovore uslugu na tom priključku. Cijena usluge je komercijalna cijena koju odabrani operater nudi za određeni paket usluga u tom trenutku.
Tehnologije koje se koriste pri izgradnji FTTH mreže (eng. Fiber to the Home) ne zrače, koriste se nemetalni kabeli, te kabeli nisu pod naponom, tj radi se o pasivnoj mreži.
Stanovnici s područja obuhvata Projekta koji su zainteresirani za izvedbu besplatnog priključka na vlastitom objektu mogu se javiti na e-mail adresu: prikljucak-zapresic@t.ht.hr

Potrebno je dostaviti sljedeće informacije:

  • ime i prezime vlasnika objekta
  • adresa u formatu: ulica sa kućnim brojem, mjesto
  • broj stambenih i/ili poslovnih jedinica na adresi
  • kontakt broj mobitela
Back to top button

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.

Close
Close
Skip to content