Proslava sv. Florijana u Krajskoj Vesi

svflorijan 02 mala U nedjelju je uz Svetu Misu obilježen dan vatrogasaca ali i 100-godišnjica kapelice sv. Florijan u Krajskoj Vesi u odličnoj organizaciji našeg DVD Luka. Nakon sv. Mise gostima su se obratili Stjepan Majdak-Zebić koji je govorio o budućim planovima o uređenju kapelice (u planu je promjena ulaznih vrata), načelnik općine Darko Kralj koji se osvrnuo na povijest kapelice (pročitajte govor u cjelosti) te Ivica Vrhovec predsjednik DVD-a koji je zahvalio svima što su se okupili u tako velikom broju da zajedno proslave dan vatrogasaca. Uz izvrsnu hranu i piće okupljene je zabavljala muzika uz koju se pjevalo i plesalo do kasnih popodnevnih sati

Pogledajte slike sa proslave sv. Florijana u Krajskoj Vesi

U nedjelju je uz Svetu Misu obilježen dan vatrogasaca ali i 100-godišnjica kapelice sv. Florijan u Krajskoj Vesi u odličnoj organizaciji našeg DVD Luka. Nakon sv. Mise gostima su se obratili Stjepan Majdak-Zebić koji je govorio o budućim planovima o uređenju kapelice (u planu je promjena ulaznih vrata), načelnik općine Darko Kralj koji se osvrnuo na povijest kapelice (pročitajte govor u cjelosti) te Ivica Vrhovec predsjednik DVD-a koji je zahvalio svima što su se okupili u tako velikom broju da zajedno proslave dan vatrogasaca. Uz izvrsnu hranu i piće okupljene je zabavljala muzika uz koju se pjevalo i plesalo do kasnih popodnevnih sati

Pogledajte slike sa proslave sv. Florijana u Krajskoj Vesi i pročitajte o povjesti kapelice sv. Florijan

 

{AdmirorGallery}svflorijan2012{/AdmirorGallery}

Govor Načelnika Darka Kralja

 

svflorijan 12Poštovani mještani, vjernici i gosti,

čast mi je i zadovoljstvo sve skupa Vas pozdraviti, ovdje, u Krajskoj Vesi ispred kapele Svetoga Florijana.

Budući da se ove godine navršava 100 godina od izgradnje kapele Svetoga Florijana, dozvolite mi da Vas u nekoliko rečenica upoznam s bogatom poviješću ovog mjesta gdje se sad nalazimo.

U zapisima vizitatora iz 1696. godine prvi puta se spominje kapela Svetoga Roka u Krajskome, a koja je tada spadala u Župu Svetog Jurja ob Jezeru.

U zapisima vizitatora od 13. travnja 1739. godine detaljnije se opisuje kapela Svetoga Roka. Vizitator je napisao:

„Iste godine (1739.) i dana pohodio sam kapelu koja je drvena pod dobrim krovom od šindre, s trijemom može primiti oko 130 osoba. Ima nad glavnim oltarom drveni tabulat poput svoda, raznobojno oslikan, a nad tijelom kapele nije oslikan. Ukrašena je raznim slikama koje vise po zidovima. Pod je od dasaka i u kapeli i u trijemu. Nad njim je drveni tornjić koji na vrhu ima željeznu rešetku i iza nje zvono. Oko kapele je groblje u kojem se pokapaju iz trideset kuća, ograđeno debelim hrastovim daskama. U ovoj kapeli je kameni oltar prema istoku, i na njem portatil koji sam naložio zamijeniti novim radi njegove tjesnoše, dva drvena svijećnjaka, kanonske ploče, drveno raspelo. Gornji dio oltara je drven s dva stupa između kojih je slika na platnu Svetoga Roka.” Osim toga vizitator je opisao slike i pozlaćene rezbarije drugih svetaca.

U zapisima mještana iz 1771. doznajemo da je kapela ponovno sagrađena, ali nije navedeno što se dogodilo sa starom drvenom kapelom.

Godine 1789. provedena je reorganizacija župa Zagrebačke biskupije, pa je tako kapela u Krajskoj Vesi postala župna crkva Svetoga Roka. Godine 1857. drvena župna crkva je izgorjela od udara groma.

Nakon tri godine vijećanja odlučeno je da se nova župna crkva gradi u središtu Luke. Gradnja nove crkve je započela 1860. godine, a završila 1864. godine.

Godine 1868. obnovljena je kapela u Krajskoj Vesi, a župljani su je nazvali kapelom Presvetog Oltarskog Sakramenta.

Godine 1880. kapela u Krajskoj Vesi je ponovno stradala u požaru uzrokovanim udarom groma i tom prilikom su smrtno stradali zvonar Ivan Tkalić i njegov pomoćnik Marko Huzak. Kapelica je tada popravljena ogorjelim daskama.

Današnja kapela izgrađena je 1912. godine od materijala srušene stare škole u Luki. Od materijala stare škole izgrađena je i današnja kapela Svetoga Duha u Žejincima.

Tijekom 1. svjetskog rata tadašnje austro-ugarske vlasti uzele su crkvena zvona te su ih pretopile kako bi ih koristile u vojne svrhe.

Akcijom domaćeg zvonara Antuna Zebića skupljeni su novci i kupljena su dva nova zvona. Zvona su dopremljena u Luku, 14. kolovoza 1923, a žene i djevojke su ih nakitile cvijećem. Slijedeći dan, na blagdan Velike Gospe, zvona je blagoslovio župnik Janko Sinković. Uz pomoć Mirka Klekovića zvona su prevezena kroz cijelo mjesto uz pratnju domaćih tamburaša i mnoštvo mještana.

Ta zvona zvone i danas. Neka još dugo, dugo zvone…

Hvala Vam na pažnji i strpljenju, muzika i pečenjari Vas željno očekuju!

Back to top button

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.

Close
Close
Skip to content