PROJEKT IZGRADNJE ŠIROKOPOJASNOG INTERNETA U LUKI

Sukladno najavama iz Hrvatskog telekoma d.d., projekt izgradnje infrastrukture širokopojasnog pristupa sljedeće generacije mreže(NGA) kreće u provedbu od sredine 2022. godine. Provedbom projekta, svi će stanovnici općine Luka dobiti priliku koristiti se prednostima značajno bržeg pristupa internetu.

Predstavnici Općine Luka, načelnik Darko Kralj dr.vet.med. i Vladimir Klapač struč.spec.ing.el.,  su u ČET 3.11.2022. sudjelovali  na sastanku dionika na projektu izgradnje infrastrukture širokopojasnog pristupa sljedeće generacije mreže za područje grada Zaprešića i općina Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

Hrvatski telekom, kao nositelj izgradnje, financira, uz podršku fondova Europske unije, projektiranje i građenje širokopojasne mreže na kompletnom području gdje ista još nije dostupna („bijele adrese“), a po dovršetku projekta bit će vlasnik same infrastrukture te biti odgovoran za njeno održavanje i upravljanje. Sukladno uvjetima financiranja, ta će infrastruktura biti otvorena, što znači da će svi ostali ovlašteni operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će isto kao i HT biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima.

Predstavnici poduzeća Ericsson Nikola Tesla, koje je u javnoj nabavi odabrano za izradu projektne dokumentacije te izvođenje radova, naglasili su da će se, u najvećoj mjeri, koristiti postojeća infrastruktura, a svi potrebni radovi za novu bit će koordinirani s jedinicama lokalne samouprave na čijem se području oni izvode. Sveukupno, na području obuhvata projekta (osam jedinica lokalne samouprave) bit će pokriveno 11.818 „bijelih“ adresa, koje će biti obuhvaćene širokopojasnim pristupom sljedeće generacije mreže(NGA) koja omogućuje brzinu od minimalno 100 Mbit/s,  a izgradit će se cca 400 km nove mreže.

Važno je napomenuti da će infrastruktura doći do svih „bijelih adresa“, odnosno do svakog kućanstva u općini, koje će dobiti priliku priključiti se na mrežu brzog interneta bez posebne nadoknade, odnosno svi troškovi izgradnje mreže bit će pokriveni iz sredstava europskih fondova i Hrvatskog telekoma.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 64.271.194,37 kuna, od toga je iznos sufinanciranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj 26.878.234,91 kuna, a privatna ulaganja HT-a 37.392.959,16 kuna.

Kao što je već napomenuto, Općina Luka u provedbi projekta neće imati nikakvog financijskog opterećenja, što je rezultat korištenja bespovratnih sredstava iz EU fondova. Radovi na projektiranju i građenju bit će dovršeni do kraja kolovoza 2023. godine.

Za ovaj projekt izrađena je i službena web stranica, a koja na svome dnu sadrži i poveznicu https://www.hrvatskitelekom.hr/ht-grupa/eu-projekti/izgradnja-sirokopojasne-mreze-zapresic

Osim toga, na sljedećoj poveznici korisnici mogu vidjeti u kojoj se kategoriji kućanstava po pokrivenosti nalaze:
http://bbzone.hakom.hr/hr-HR/SirokopojasniPristup

Svi zainteresirani građani mogu se odmah prijaviti za iskaz interesa za izvedbu priključka širokopojasnog pristupa internetu, a potrebne informacije su:

  • Ime i prezime vlasnika objekta
  • Adresa
  • Broj stambenih i/ili poslovnih jedinica na adresi
  • Kontakt(broj mobitela)

Kontakt mail adresa za interes za izvedbu priključka:

Prikljucak-Zapresic@t.ht.hr

Za Općinu Luka:
Vladimir Klapač, struč.spec.ing.el.

Back to top button

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.

Close
Close
Skip to content