Održano predavanje „Kako najefikasnije usporiti proces starenja“

U  petak, 14. travnja 2023. godine, u staroj školi u Luki, u organizaciji Općine Luka, dr. Ivo Belan, vitalan 86-godišnji umirovljeni liječnik iz Zagreba, održao je zanimljivo predavanje „Kako najefikasnije usporiti starenje“.

Pozivajući se na suvremena svjetska znanstvena istraživanja provedena na velikom broju ljudi koji su ostali zdravi i mladoliki i u svojim poznim godinama, dr. Belan otkrio nam je do kojih su saznanja znanstvenici došli. Osim genetike, koja ima ulogu tek oko 30%, u procesu usporavanja starenja bitni su brojni faktori koje je dr. Belan raščlanio i objasnio. Posebno je naglasio važnost kretanja i fizičke aktivnosti u pridonošenju zdravlju i dobrobiti za čitav organizam. Napomenuo je kako nema dobne granice za početak bavljenja redovitim fizičkim aktivnostima. Prema njegovim riječima, zdravstvene koristi kretanja mogu se razvrstati u dvije skupine – fizičke i psihičke. Prema znanstvenim dokazima, pomoću umjerene tjelesne aktivnosti, zdravog režima prehrane, uključivanja u neku društvu organizaciju i općenito druženjem, pozitivnim životnim stavom i njegovanjem duhovnosti, čovjek može značajno poboljšati svoje cjelokupno zdravlje.

Dr. Belan podsjetio nas je da je nedovoljno kretanje jedna od najraširenijih bolesti suvremenog čovjeka te da se u našoj zemlji sportskom rekreacijom bavi tek oko 6% ljudi, dok je u zemljama s razvijenom fizičkom kulturom taj postotak 35% pa i više.

Nakon doktorovog izlaganja, posjetitelji su raspravljali o navedenoj temi, postavljali mu pitanja i izrazili zadovoljstvo onime što su čuli na predavanju.

Zahvaljujemo našim posjetiteljima na dolasku!

Back to top button

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.

Close
Close
Skip to content