OBAVIJESTI POLJOPRIVREDNICIMA

Prema Zakonu o radu , obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji nemaju zaposlene djelatnike (nema sklopljenog Ugovora o radu) ne trebaju voditi evidenciju radnog vremena.  No, ako OPG  zapošljava radnike, onda je spomenute evidencije o radnicima  obvezan voditi za svakog zaposlenog radnika kao i poslodavac iz neke druge djelatnosti.

Korisnici prava na potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribarstvu i akvakulturi koji nisu iskoristili odobreno pravo u 2010. godini, mogu 50% od preostalog neiskorištenog prava iskoristiti do 31. prosinca 2011. godine.

Obavještavaju se sva poljoprivredna gospodarstva da su dužni prema zakonu “Zakon o sredstvima za zaštitu bilja” i pravilniku “Pravilnik o uputama koji su se obavezni pridržavati korisnici sredstva za zaštitu bilja te uvjetima kojima moraju udovoljavati” (NN 135/08) pridržavati svih temeljnih odredbi prema zakonu i pravilniku. Korisnik sredstva za zaštitu bilja dužan je ispunjavati “Evidencijski list o uporabi sredstva za zaštitu bilja” koji se mora voditi i čuvati najmanje 5 godina.

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donijelo je “Pravilnik o upisu u Upisnik trgovaca voćem i povrćem” (NN 91/10)
Temeljem donesenog pravilnika sve pravne i fizičke osobe, odnosno obiteljska poljoprivredna gospodarstva(OPG) koja posjeduju i stavljaju svježe voće i povrće na tržište, obavezni su se upisati u “Upisnik trgovca voćem i povrćem”.

Proizvođači svježeg sira i vrhnja  koji prodaju na tržnicama, po Zakonu o hrani i Pravilnicima o higijeni hrane morati će podnijeti Zahtjev za registraciju objekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.

Sve informacije kao i potrebne obrasce poljoprivrednici mogu dobiti u uredu Hrvatske poljoprivredne komore u Donjoj Pušći  te na broj mobitela: Manuel Čičko 091 4882-962.

Back to top button

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.

Close
Close
Skip to content