Općina Luka proslavila dvadesetu godišnjicu

Općina Luka proslavila dvadesetu godišnjicu. Povodom obilježavanja dvadesete godišnjice osnutka, a ujedno i povodom dana općine Luka, svečanosti je prisustvovao …

Povodom obilježavanja dvadesete godišnjice osnutka, a ujedno i povodom dana općine Luka, svečanosti je prisustvovao župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić zajedno s gradonačelnicima, načelnicima, predstavnicima institucija, udruga, kao i svi prijatelji općine Luka.

Načelnik Darko Kralj rekao je da općina svoju budućnost temelji na razvoju gospodarske zone, u kojoj zasad posluje samo tvrtka Lagermax AED Croatia. „Da bi gospodarsku zonu što bolje povezali, krenuli smo s izmjenama i dopunama Prostornog plana općine. Projekt smo prijavili na Mjere ruralnog razvoja, gdje je on rangiran s maksimalnom brojem bodova, te su nam odobrena sredstva u visini od 172.500 kuna. Da bi našu zonu što bolje povezali sa Zagorskom magistralom odlučili smo sagraditi most preko rijeke Krapine. U projektiranje smo uložili 350.000 kuna, od čega smo od Zagrebačke županije, kroz raspisani natječaj odjela za fondove Europske unije, dobili 200.000 kuna, budući da gradnju mosta i prilazne ceste planiramo kandidirati na EU fondove”, pojasnio je Kralj. Osvrnuo se i na, kako je rekao, razne ideje o reorganizaciji te ukidanju pojedinih općina, bez stvarnih analiza pokazatelja ekonomske isplativosti novoga teritorijalnog ustroja.

O ovoj temi je govorio i župan Stjepan Kožić. „Žalosti me kada se o načelnicima općina govori kao o uhljebima. Posebno mi je krivo kada to govori netko tko nikada nije vidio što ti ljudi, unutar lokalne samouprave, rade. To je žalosno! Mislim da o tome jasno treba progovoriti i kroz Sabor. Nadam se da će biti pameti, da će se napraviti analize i prepoznati trud onih koji rade i razvijaju mala područja i ruralne sredine, da će se oni za to nagraditi, a ne nazivati uhljebima”, rekao je župan. Apelirao je na prisutne općinske načelnike, a bilo ih je podosta, da zajedno sa Županijom rade na projektima za koje će moći dobiti sredstva iz EU fondova.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, ujedno predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, koji je rekao da je Hrvatska, nažalost, vrlo nejednoliko razvijena. „Mjere svake Vlade koje ne vide dalje od nosa ne donose dobro građanima. Ne možemo regionalno razvijati našu zemlju ukoliko ćemo je centralizirati, kako po ustrojstvu i organizaciji, tako i po financijskim sredstvima. Danas je aktualno reći da su gradonačelnici „šerifi”‘, a načelnici „uhljebi”‘. To govore oni, neovisno jesu li lijevi ili desni, koji u ugodnim foteljama i profesorskim kabinetima lijepo žive na državnim jaslama, a nikada nisu niti stvarali novac, niti vodili gradove i općine da bi znali što je život s ljudima. Takvi nam sada kroje pamet!”, rekao je Turk, dodavši da nacionalne politike koje ne uvažavaju ljude na terenu ne čini dobro za svoju zemlju. Također je rekao da je europski prosjek broja stanovnika po jedinici lokalne samouprave 5500, a da on u Hrvatskoj sada iznosi 7800 stanovnika.

Tijekom obilježavanja svečanosti, načelnik je uručio zahvalnice najstarijim udrugama, pojedincima, obrtima, bivšem načelniku Mikšaju, kao i tvrtki Lagermax u znak zahvalnosti radi dugogodišnjeg nesebičnog doprinosa u općinskom razvoju. Slijedom toga, zahvalnice su dobili:

 • LIMENA GLAZBA ŽEINCI „ROKOVČANI” – za doprinos očuvanju tradicije i kulture autohtonog glazbenog izričaja
 • NK MLADOST – za doprinos očuvanju dugogodišnje tradicije nogometa na području Općine Luka
 • DVD LUKA – za doprinos sigurnosti mjesta i nesebično pomaganje drugima
 • OBRT ZA STROJNU OBRADU METALA vl. STJEPAN PETEK – za doprinos razvoju obrtništva i malog poduzetništva te pomaganju Općini Luka
 • „HLAD” OBRT ZA IZRADU PAPIRNATE KONFEKCIJE vl. DRAŽEN HLAD – za doprinos razvoju obrtništva i malog poduzetništva te pomaganje Općini Luka
 • OBRT VRHOVEC – za doprinos razvoju poljoprivrede, posebice stočarstva i mljekarske proizvodnje
 • ZDRAVKO PIČIKIN – za doprinos razvoju sporta među mladima unazad četrdesetak godina i promicanje Općine Luka iznimnim postignućima
 • LAGERMAX ZAGREB d.o.o. – za poseban doprinos razvoju gospodarstva na području Općine Luka
 • DRAGUTIN MIKŠAJ – za aktivan društveno-politički angažman od osnivanja Općine Luka.

Nakon svečanosti, u popodnevnim satima, za sve mještane organizirana je kotlovinijada koju su pripremali predstavnici tri političkih stranki koje zajedno sudjeluju na vlasti. Pokrovitelj i organizator kotlovinijade bila je Općina Luka.

Kotlovi:

 • HDZ kotao,
 • HSS kotao,
 • SDP kotao.

Svi sudionici borili su se pošteno i korektno, tako da je stručna komisija oformljena na prijedlog načelnika Kralja, poznatog gurmana, bila u sastavu: Božo Huzak stariji (Ribič), Branko Pihler i Ivica Vrhovec (Hans). Nakon velikih polemika, vijećanja i isprobavanja, komisija nije mogla jednoglasno proglasiti pobjednika pošto je svaki kotao bio specifičan i jako dobro pripremljen. Tako da su sve tri kotlovine proglašene pobjedničkim!

Dodatnu aromu veseloj atmosferi dao je glazbenik Vedran Vrhovec sa svojim gostima (pjevačicom i pjevačem), tako da se veselje odužilo do kasnih večernjih sati.

Na samom kraju, još jednom se zahvaljujemo svima na dolasku i vidimo se sljedeće godine!

Back to top button

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.

Close
Close
Skip to content