Lučka nogometna popevka

Dugo iščekivani događaj, svečano predstavljanje Monografije Nogometnog kluba Mladost Luka, pod nazivom „LUČKA NOGOMETNA POPEVKA“, autora profesora Ivana Vrhovca, održana je u subotu, 9. 3. 2024. godine u 17:00 sati, u sportskoj dvorani OŠ Luka.

Značaj Monografije za našu Luku i lučki sport je golem, a dokumentiranom građom premašuje i granice naše općine. Ogleda se u sistematičnosti kojom Ivan Vrhovec kronološki reda sadržaj u opsežnom djelu na više od 150 stranica teksta, upotpunjenog brojnim fotografijama, čime je prikazano sedamdeset godišnje razdoblje – od osnutka kluba poratne 1947. godine pa do 2017. godine. Autor je temeljito, često do najsitnijih detalja, predočio povijesni razvoj nogometa u Luki. Na taj je način oteo zaboravu jedno duže razdoblje lučke povijesti, posebice jer u Monografiji osim bazične teme, nogometa, daje prikaz razvoja i drugih sportova u mjestu, ali i glazbenih sastava Luke u tom povijesnom razdoblju,  crtice iz života nekoliko naraštaja ljudi iz lučkog kraja i neminovne smjene generacija.  Stoga Monografija predstavlja svojevrstan povijesni dokument za lučki kraj i zabilježeno je svjedočanstvo minulih vremena. Načelnik Kralj je u svom govoru značaj Monografije sažeo u riječima: „… jer događaji koji nisu nigdje zapisani s vremenom se zaborave – kao da se nikada nisu niti dogodili.“

Predstavljanju Monografije nazočili su brojnih uzvanici, među kojima su većinu činili nekadašnji igrači kluba i treneri te obitelji preminulih članova kluba, a među njima i obitelj pokojnog autora Monografije prof. Vrhovca –  njegova supruga i sinovi.

Ceremonija je započela intoniranjem državne himne (u izvođenju Zagorje Brass Quinteta) te minutom šutnje za sve preminule članove NK Mladost Luka, nakon čega su se prisutnima kratkim govorom obratili načelnik Općine Darko Kralj, zatim uzvanici Zoran Družanović, član Izvršnog odbora Nogometnog Saveza Zagrebačke županije i predsjednik Skupštine NK Inker Zaprešić te Boris Makarun, zamjenik predsjednika i član Izvršnog odbora Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije i član Skupštine Zagrebačke županije.

Posebno emotivan bio je govor prof. Ivana Vrhovca mlađeg, sina autora Monografije. On je po struci, kao i njegov otac – profesor kineziologije. U svom se govoru osvrnuo na odrastanje uz oca čija je strast i posvećenost sportu, napose nogometu, imala velik utjecaj na njega i izbor njegove buduće profesije. Očeva strast prema sportu odredila je tako i njegov životni put. S prisutnima je podijelio i par simpatičnih dogodovština prilikom sportskih susreta sa svojim ocem na sportskim terenima – susret dvaju trenera protivničkih timova. Zatim je pročitao govor svojeg oca koji je taj govor napisao za predstavljanje Monografije, „LUČKA NOGOMETNA POPEVKA“. Na žalost, nije dočekao da ju ovom prigodom sam pročita . Profesor Ivan Vrhovec umro je 2022. godine.

Službeni dio predstavljanja Monografije završio je prezentacijom slajdova izabranih fotografija iz Monografije, na kraju uveličan s nekoliko skladbi u savršenoj izvedbi Zagorje Brass Quinteta.

Nakon službenog dijela programa uslijedio je prigodni kraći domjenak .

Fotografije sa svečanosti predstavljanja knjige „LUČKA NOGOMETNA POPEVKA“ 

Nakladnik Monografije: Općina Luka

Grafička priprema i tisak: Papirna konfekcija Hlad

Fotografija iz Monografije

Tekst i fotografije s predstavljanja Monografije: Š. K.

Back to top button

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.

Close
Close
Skip to content