Dan antifašističke borbe

antifas15

Općinska organizacija SDP-a Luka obilježila je paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti kod središnjeg spomenika poginulim borcima i žrtvama terora iz 2. svj. rata

Općinska organizacija SDP-a Luka obilježila je paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti kod središnjeg spomenika poginulim borcima i žrtvama terora iz 2. svj. rata – u Luki, na Trgu sv. Roka, kod spomenika u Žejincima i u Pluski, kao i na mjesnim grobljima u Krajskoj Vesi i Žejincima.

U svečanom obilježavanju ovog državnog blagdana učestvovali su predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zaprešića i okolnih općina Brdovec, Bistra, Dubravica, Marija Gorica, Pušća, Luka i Jakovlje te mještani s područja općine Luka.

Povodom Dana antifašističke borbe, OO SDP-a Luka organizirala je dana 20. lipnja 2015. g. akciju čišćenja i uređenja prostora oko antifašističkog spomenika u Pluski. U akciji su sudjelovali i potpomogli je vrijedni mještani Luke. Spomenik u Pluski, osim povijesne, ima i umjetničku vrijednost – djelo je zaprešićkog kipara i slikara Dragutina Grgasa. Podignut je na mjestu rada partizanske tiskare i osnivanja Omladinskog bataljona (5. kolovoza 1944. g.).

Antifašistički spomenici čuvaju sjećanje na antifašističku prošlost ovih prostora, zbog koje se ne treba sramiti, već – upravo suprotno – ponositi se tim nasljeđem kao dijelom europskih i univerzalnih antifašističkih civilizacijskih vrijednosti. U tom smislu treba voditi računa o očuvanju, održavanju i uređivanju antifašističke spomeničke baštine, čemu je dala doprinos i ova hvalevrijedna akcija.

OO SDP-a Luka

Foto: paljenje svijeća i polaganje cvijeća kod središnjeg antifašističkog spomenika u Luki – 22. lipnja; akcija uređenja antifašističkog spomenika u Pluski – 20. lipnja

 

{AdmirorGallery}sdpantifasisti2015{/AdmirorGallery}

Back to top button

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.

Close
Close
Skip to content