Osvrt na održano predavanje o Japanu i radionicu izrade origamija

U našoj staroj školi je u petak, 19. siječnja 2024. godine, održano zanimljivo događanje, za koje su zaslužne dvije umirovljene učiteljice, stanovnice Krajske Vesi.

Umirovljena učiteljica matematike i strastvena planinarka (moja nekadašnja razrednica), gospođa Mirjana Culi, održala je predavanje temeljeno na svom jednomjesečnom boravku u Južnoj Koreji i Japanu u ljeto 2023. Svoja zapažanja, dojmove i razmišljanja o viđenom i proživljenom na tom putovanju dalekim zemljama istočne Azije, potkrijepljeno vlastitim fotografijama, predočila nam u prezentaciji. Saznali smo tako neke interesantne razlike između Hrvatske i tih zemalja, kao i razlike u načinu života i stanovanja Koreanaca i Japanaca. Prikazanim fotografijama i pričom, predavačica nas je „vodila“ egzotičnim destinacijama koje je posjetila, od južnokorejskog glavnog grada Seula i najveće luke, grada Pusana  pa brodom preko Korejskog kanala do gradova Japana, na japanskim otocima Kyushuu i Honshuu. Upoznali smo tradicionalni i suvremeni Japan. Uživali smo u slikama i pričama o starim hramovima, dvorcima, zen vrtovima, ali i gradskim trgovima, japanskoj hrani, najbržim vlakovima na svijetu i mnogim drugim zanimljivostima iz japanskih gradova, kao što su npr. Osaka, Kyoto, nekadašnja prijestolnica Nara, glavni grad Tokyo (čije je metropolitansko područje najveće na svijetu, s oko četrdeset milijuna stanovnika ). Skupa s predavačicom „penjali smo se“ aktivnim vulkanom Fuji, svetom i najvišom japanskom planinom, „pili“ sake, rakiju od riže i „jeli“ sirovu ribu sushi, vidjeli konobara- robota… i još mnogo toga. Nakon predavanja  zaredala su brojna pitanja prisutnih, što dokazuje interesantnost teme i odličnu prezentaciju.

Poslije predavanja održana je radionica izrade origamija koju je vodila gospođa Štefanija Cipriš. Origami je drevna japanska tehnika kreiranja modela iz jednog papira, a u Japanu se smatra nacionalnom umjetnošću. Opušteno i zabavno, uz precizne upute i vješto vođenje gospođe Cipriš, presavijanjem papira (i puhanjem u njega ), uspješno smo napravile svoje prve ždralove.

Dva sata su nam te večeri protekla uistinu brzo, zanimljivo i zabavno. Prisutni su iskazivali svoje pozitivne dojmove sa željom organiziranja više takvih događanja.

Veliko hvala predavačici gđi Culi i voditeljici radionice gđi Cipriš te svim sponzorima (Općini Luka, Tiskari Hlad, gospodinu Mladenu Božiću i FFVAL-u).

 

                                                                                                                               Štefica Kos
Udruga umirovljenika Općine Luka

Back to top button

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.

Close
Close
Skip to content