Čestitka povodom Dana državnosti Ispis E-mail

 

Čestitka povodom Dana državnosti Republike Hrvatske


Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, načelnik Općine Luka Darko Kralj i predsjednik Općinskog vijeća Željko Kostanjčar zajedno sa suradnicima, upućuju čestitku svim mještanima općine Luka i građanima Republike Hrvatske.

Danom državnosti obilježava se povijesna odluka Sabora donesena 25. lipnja 1991. godine o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, kojoj je prethodila odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine. Građani su tada donijeli sljedeće odluke:

1hrvzast2015. „Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. ("za" 93,24% glasača)"1

2. „Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi." ("za" 92,18% glasača)."2

Na temelju takvog očitovanja volje građana, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, a tada je ujedno pokrenut i postupak za međunarodno priznavanje Republike Hrvatske. Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. No, istekom moratorija na tu povijesnu odluku, 8. listopada 1991. godine (obilježavanje Dana neovisnosti) Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donosi Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ i Republika Hrvatska postaje slobodna, samostalna i neovisna država.

Donošenjem ovih povijesnih odluka, koje predstavljaju ustavno-pravni temelj samostalne, slobodne i suverene Republike Hrvatske, ostvarene su povijesne težnje hrvatskoga naroda da može sam odlučivati o svojoj budućnosti. S posebnim ponosom i  zahvalnošću na današnji datum se prisjećamo svih onih koji su stali u obranu Hrvatske i nesebično ugradili svoje živote u temelje današnje hrvatske države.

Načelnik Općine Luka
dr.vet.med. Darko Kralj

 

----------------------------------------------------------------------------------------------
1 Podaci preuzeti s web stranica Hrvatskog sabora

2 Ibid

 

 

Translate

Statistika posjeta

Posjete Sadržajima : 1215398
Impressum | Sva prava pridrzana © od 2004 , Općina Luka