Vijesti


TV prilog o trgatvi kuruze Ispis E-mail

Read more
Pogledajte kako je Zaprešićka televizija napravila tv prilog o našoj manifestaciji održanoj nedavno kod nas kako se je trgala i lupila kuruza ne tako davno u našim krajevima.

 

Više...
 
GOSPODARSKI SAJAM U ZAPREŠIĆU Ispis E-mail

Read moreI ove godine je u Zaprešiću u dvorani Srednje škole „Ban Josip Jelačić“ od 16. – 18. listopada održan Gospodarski sajam. Na sajmu je sudjelovala Općina Luka, predstavljena dijelom svojih gospodarstvenika: pčelarstvom Berislavić s proizvodima od meda, Obiteljskim izletištem „Dva potoka“, OPG Posavec s jabukama i proizvodima od jabuka te Mesnicama Jambrešić. Na sajmu se, u sklopu štanda Općine Luka predstavila i Osnovna škola Luka koja sudjeluje u projektu prikupljanja sredstava za djecu iz Afrike i to prodajom vlastitih likovnih radova. Nešto više o projektu OŠ Luka možete pročitati ovdje. Likovni umjetnik Zdravko Postružin predstavio se izlaganjem nekoliko svojih slika, dok je cjelokupno predstavljanje bilo popraćeno prezentacijom fotografija raznih događanja iz Luke koju je u vrijeme trajanja sajma prezentirala novoosnovana Udruga Foto-film-video amatera iz Luke. Zadnjeg dana održavanja sajma na štandu Općine Luka sudjelovali su i lučki tamburaši koji su posjetitelje pred samo zatvaranje razveselili pjesmom.

Pogledajte slike i video prilog sa sajma...

Više...
 
POSJET GOSPOĐE ANKICE TUĐMAN DJEČJEM VRTIĆU U LUKI Ispis E-mail
ankica_tudman_malaOvih je dana u posjetu dječjem vrtiću u Luki bila supruga prvog hrvatskog predsjednika gospođa Ankica Tuđman, predsjednica Humanitarne Zaklade za djecu Hrvatske zajedno s tajnicom Udruge gospođom Marijom Boras. Kao što je poznato, Udruga za djecu Hrvatske je velikim djelom financirala uređenje dječjeg vrtića u Luki, pa je stoga gospođa Ankica Tuđman odlučila doći vidjeti kako polaznici vrtića uživaju u zajedničkim igrama  i druženjima.
 
ASFALTIRANA ULICA KOVAČIĆI Ispis E-mail
Početkom prošlog tjedna asfaltirana je cesta u ulici Kovačići  u naselju Pluska, koja se nalazi na samom rubu Općine Luka. Naime, za tu je ulicu već dugo vremena postojao zahtjev za asfaltiranje, a na veliko inzistiranje tamošnjih stanovnika uspješno je riješen velik problem koji su uzrokovale kiše neprestano odnoseći šoder za koji su stanovnici, a i Općina Luka do sada izdvajali dosta sredstava.
 
Očuvanje starih običaja - Trgatva 2009 u Luki Ispis E-mail
trgatvaU subotu, 3.10. u Luki je i ove godine održana trgatva i lupatva kuruze na način kako su to radili naši stari. Oko 13 sati okupili su se mještani Luke sa njihovim gostima i uputili se sa tri konjiske zaprege na njivu u Žeince gdje se trgala kuruza uz pjesmu i šalu baš kako su to radili naši stari, bez teških strojeva i žurbe. Kada je sva kuruza bila potrgana na njivu su naše vrijedne gazdarice donijele hranu jer se valjalo okrijepiti nakon napornog rada. Zatim smo se uputili sa punim kolima kuruze u društveni dom u Luku gdje je valjalo lupiti tu potrganu kuruzu opet  "na ruke" po starinski. U domu su nas dočekali naši najmlađi koji su nam odpjevali prigodne pjesme te izveli igrokaz "seljačke šege".  Također su nam i prikazali što se sve može napraviti od kuruze i lupinja. Nakon prigodnog programa počela je tradicionalna lupatva kuruze uz pjesmu i šale te uz pratnju našeg tamburaškog sastava.

Slike možete pogledati u našoj galeriji slika.


 
<< Početak < « 51 52 53 » > Kraj >>

Stranica 51 od 53

Translate

Statistika posjeta

Posjete Sadržajima : 1165145
Impressum | Sva prava pridrzana © od 2004 , Općina Luka